Yayınevinden Reddedilmek Yazarın Sonu mudur?
Günümüzde kitap yayımlatmak eskisinden çok daha kolay ama iyi yayınevlerinden kabul almak hâlâ zor bir mesele.
Hem standartlar hem de çok fazla başvuru olması yazarları ve yayınevlerini çetrefilli bir darboğaza sokuyor. Ama kırgınlık yaşayan elbette yazarlar oluyor.
Bu yazıyı da bu sebeple, yani yayınevinden ret yanıtı alan yazarlar veya yazar adaylarına umut vermek için yazmak istedim.
Yeni okumaya başladığım Öfke Dansı kitabının yazarı Harriet Lerner, ilk baskısı 1985'te yapılan kitabının nasıl yayımlandığını 2014 baskısına yazdığı giriş yazısında bizzat anlatıyor.
Kendisine ilk teklifin güzel bir avansla geldiğini (5700$), sonra nasıl yayınevinin teklifini geri çekip parayı istediğini, sonra da birçok kez reddedildiğini açık yüreklilikle paylaşıyor. (Burada yapılan sözleşmenin önemine atıf var.)
Lerner, o kadar ret yanıtı almış ki "Kansas'taki kocaman evimin en büyük odasının duvarlarını ret notlarıyla kaplayabilirdim.'' demekten çekinmiyor.
Uzatmayayım.
Tahmin edeceğiniz üzere, Lerner uzun çalışmalar ve denemeler sonunda kitabına hayat vermeyi başarıyor ve kitap yayınlandıktan sonra hem genel okuyucuların hem de terapistlerin tavsiye ettiği bir kitap haline dönüşüyor.
Özetle eğer siz de kitabınızı yayımlatmak isterken bir veya birkaç yayınevinden ret aldıysanız hemen kırılıp dökülmeyin.
Sorun yayınevinde olabileceği gibi elbette sizde de olabilir. Ama bu kesinlikle bir son değil.
Yazmaya, daha iyi yazmaya ve denemeye devam edin. Çünkü yazmak, ancak umutlu insanların işidir.