Türkiye'nin Girişimleri Kitabı Ne Durumda?
Kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda yayınladığım Türkiye’nin İnternet Girişimleri - I adlı bir kitap projemi hatırlarsınız. Bloguma fonlama sürecinde bile neden hiç yazı yazmadığımı anlamış değilim. Ama işin sonuna yaklaşırken geldiğim noktayı hem destekçilerimle hem de herkesle paylaşmak istedim.
Bu kitabı yazabilmem için en kritik eksiğim zamandı ve kitabı kitlesel fonlamaya açmamın asıl nedeni de buydu. En azından bir kaç gün izin alabileceğimi ve fonlamadan gelecek destekle bu açığı kapatacağımı düşünüyordum. Ancak yüksek lisans nedeniyle 3 gün üniversiteye gidip tekrar ofise dönmek ve kayıp zamanı telafi etmekte zorlandım. Sonuçta Webrazzi’deki tam zamanlı işimden ayrılmamın ve dışardan yazılarımı göndermenin doğru olacağına karar verdim. Sağolsun Arda Kutsal da anlayışla karşıladı ve kitap işine yüzümü dönmeme mani olmadı.
Peki Bugüne Dek Neler Yaptım?
Webrazzi'den 1 Aralık'ta ayrılmıştım ama görüşmelere öncesinde başlamıştım. İlk aylar görüşmelere ağırlık vermekle geçti. 40 günlük düzenli yazma hedefim ile bu açığı kapatmaya çalıştım. Bu süreçte;
- Emre Sokullu (Groups) - Çağlar Erol (Çember.net) - Ersan Özer (İtiraf.com) - Halil Erdoğmuş (Ebebek) - Emre Kurttepeli (Mynet) - Hasan Aslanoba (Webrazzi yatırımı için) - Hasan Yalçınkaya (Pilli Network) - Serkan Borançılı (Gittigidiyor) - Melih Ödemiş (Yemeksepeti) - İsmail Alpen (Uludağ Sözlük)
ile toplam 13 görüşme (11 yüzyüze, 2 Skype) yaptım. Sanırım 100'den fazla e-posta trafiğine girdim. Saatlerce süren ses kayıtlarını dinledim ve bu hikayelerin çok büyük bölümünü metne döktüm. Ayrıca Devrim Demirel (blogcu.com) e-posta üzerinden bilgi alışverişi yaptık, o hikayenin de önemli bir bölümünü yazdım. ABD’de olan Sedat Kapanoğlu (ekşi sözlük) ile şimdilik e-posta üzerinden ilerliyoruz. Onun mevcut anlatımlarını hikayeleştirip yeni bilgilerle güncelleyeceğim.
Şu anda kitap için elimde yaklaşık 43 bin kelimelik bir metin var. Kabaca 200 sayfayı aşacak gibi gözüküyor ama Yemeksepeti için daha önceden yazdığım/derlediğim içeriği birleştireceğim. Mynet ve Yemeksepeti için birer görüşme daha yapacağım. Kariyer.net, Sahibinden.com, Hepsiburada, Nokta Medya ve Webrazzi hikayelerini de bu ay içinde ulaşmaya çalışacağım. Neticede 200-250 sayfalık bir kitap ile karşılaşacağınızı tahmin ediyorum.
Kitap Ne Zaman Çıkacak?
Sadece Webrazzi'de 5500'den fazla yazı yazdım ama halen bir metne son halini vermek benim için halen zor bir şey. En iyi yazımı bile her okuduğumda düzeltebilirim. Ama bu kez detaylara boğulmadan, hızlı ve sade bir metin ortaya çıkarmaya çalışacağım. (Bkz: Yazarın dikotomi paradoksu)
https://twitter.com/firatdemirel/status/838340389543239681
Neticede Mayıs ayı sonunda kitap yayımlanabilir. Editöryal düzenleme, tasarım, baskı gibi süreçlerin tam olarak ne kadar süreceğinden emin değilim. Ama o işlerin de şimdiden çözülebilecek olanlarına el atıyorum.
Fonlama hedefine ulaştıktan sonra pek duyuru yapmadım. Dolayısıyla süreç tamamlandıktan sonra kitaptan haberdar olup almak isteyenler oldu. Kitap yayımlanır yayımlanmaz o kişilere de bizzat ulaşmaya çalışacağım.
2000 öncesine uzanan girişimcilik hikayelerini birinci ağızdan dinlemek ve tarihsel bir kaynak ortaya çıkarmak benim için farklı ve güzel bir duygu oldu. Bu fırsatı yakaladığım için bir kez daha şükrediyor, hem Arıkovanı ekibine ve hem de destekçilere çok teşekkür ediyorum. Kitap sayfasında yorumlarını paylaşanlara ve kampanya hakkında haber/paylaşım yapan arkadaşlara özellikle teşekkür ediyorum.
Önerileriniz Var mı?
Kitap hakkındaki her türlü yorum ve önerilerinizi benimle paylaşabilirsiniz. Kitabım ulaşacağı kişi sayısı şu an için 2000'den fazla. Hedefim bu sayıyı 5000'e yükseltmek. Bu konuda da öneri ve fikirlerinizi alabilirim. Eposta adresim; firatdemirel <et> gmail.com.
Destekçilere kısa da olsa daha sık güncellemeler yazmaya çalışacağım. Blogumdaki yeni yazılarım için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın. :)
GÜNCELLEME / 21 MAYIS
Geçen ay gönderdiğim e-postadan sonra maalesef istediğim hızda ilerleyemedim. Bu süreçte Arda Kutsal, Melih Ödemiş, Emre Kurttepeli, Tümay Asena ile görüştüm ve hikayelerini dinledim. Yazma işini biraz daha ilerlettim ama henüz bitirebilmiş değilim. Görüşme yapmak istediğim iki kişiden halen yanıt alamadım. (Eğer direkt ulaşabiliyorsanız Kaan Dönmez ve Taner Aksoy'a bu epostamı yönlendirebilirsiniz.)
Daha önce günlük 750 kelime yazma hedefi koymuş ve 40 gün uygulamıştım. Bu kez haftalık 5000 kelime yazmaya başladım ve ilk haftayı atlattım. Elimdeki iki yüksek lisans makalesini teslim eder etmez hızla hikayeleri bitirmeye çalışacağım. İnşallah bayram ertesinde bitmiş olacak.
GÜNCELLEME / 12 EYLÜL
İki hafta önce kitabı yayınevine teslim ettiğimde benim bazı eksiklerim, yayınevinin de üzerinde çalıştığı kitaplar vardı. Nihayet önceki gün (10 Eylül) kitabı tek parça halinde yayınevine yeniden teslim ettim ve artık son düzlüğe girildi. Editör incelemesi, düzenlemeler ve kalan küçük eksikleri tamamlayarak 3-4 hafta içinde kitabı yayımlanmayı planlıyoruz. Bir kez daha tüm gecikmeler için özür diliyorum. Deneyimlerimi ayrı bir yazıda anlatmaya çalışacağım.
Destek verdiğinizde paylaştığınız adresiniz değişmiş olabilir, baskı sonrasında onun için ayrıca e-posta atacağım.
Bu süreçte ihmal ettiğim ve özlediğim bloguma da yeniden yazmaya da başlıyorum. Girişimcilik ve dijital kültür üzerine notlarım için Medium profilimi takip edebilir veya aşağıdan e-posta abonesi olabilirsiniz.
Dipnot 2: ProductHunt'a kendini tanıtacak yerli girişimleri desteklemek için bir e-posta grubu kurdum. Dünyaya açılan girişimlerimizi tanımak ve desteklemek için abone olabilirsiniz; tinyletter.com/producthuntr.
Teşekkürler, Fırat.