TekhneTalks: Teknoloji ve Gelecek Üzerine Sıradışı Konuşmalar
Türkiye'de teknolojiyi ve felsefeyi iyi seviyede konuşabileceğiniz şirket sayısı sanırım çok azdır. Bunlardan biri olan Tekhnelogos'u askerden dönünce tanıdım. Şirketin kurucuları Selami & Mehmed Ali Çalışkan, makine mühendisliği lisasının üzerine felsefe doktorası yapan iki kardeş ve bu birikimlerini topluma faydalı ve sıradışı işler yapmak için kullanıyorlar. (Bkz: Cezeri.com)
TekhneTalks da Tekhnelogos'un kendi rengini kattığı işlerden biri. Benim de bir parçası olduğum bu etkinlik, her ayın ortasında teknoloji, bilim, kültür ve sanat üzerine konuşmak isteyen davetlileri bir araya getiriyor. Bir ana konuşmacımız ve onun irdelediği konu etrafında dönen soru-cevaplarla zihnimizi genişletiyoruz. Misafirlerimizi de değerli Tekhnelogos ekibinin ev sahipliğinde, Teknologos ofisinde ağırlıyoruz.
Ocak ayındaki ilk etkinliğimizin konuğu okuyup araştırmasına imrendiğim nadir kişilerden Serdar Kuzuloğlu idi. Teknolojik dönüşümün seyrini mitolojik dönemden günümüze kadar dinleyip geleceğe dönük soru-cevaplarla zihnimizi şenlendirdik.
Maalesef etkinlik kaydını paylaşamıyoruz ama güzel bir kitlenin 3-4 saat takip ettiği, katılım gösterdiği keyifli bir sohbet oldu. Neler olup bittiğini görmek için buradaki fotoğraflara ve şu kısa videoya göz atabilirsiniz.
Bir sonraki etkinliğimizin 19 Şubat akşamında olacağını şimdiden söyleyeyim. Kısıtlı yerimiz olduğu için aşağıya e-postanızı bırakarak ilk haber alanlardan olmanızı tavsiye ederim. İlk toplantıda bir çok kişiyi bu nedenle ağırlayamadık. Görüşmek dileğiyle. ;)
TekhneTalks ne konuşuyor?
Teknoloji konuşuyoruz; çünkü insanoğlu tarih boyunca yeryüzünde kendi dünyasını inşa etmek için çalıştı. Şimdi bu çabası teknoloji ve mühendislikle devam ediyor. İnsanoğlu yeni bir dünya inşa ediyor. Bu dünyanın daha adil, daha güzel ve yeryüzü ile daha uyumlu olması için ne yapmamız gerekiyor?
Bilim konuşuyoruz; çünkü etkili bir teknoloji için güçlü bir bilimsel zemine ihtiyacımız var. Teknoloji ürettiğimiz kadar da bilim üretmemiz gerekiyor. Bilim ilgi alanımıza sadece teknolojiyle olan bağıyla girmiyor, bilim biz mühendisler için doğa ve evreni anlama yolunda önemli bir düşünsel alan.
Kültür konuşuyoruz; çünkü toplumda ekonomik ilerleme de dahil tüm gelişmelerin ancak kültürel bir zenginlikte mümkün olduğunu biliyoruz. Kültür, ekonomik imkanlara bağlı gibi gözükse de biz, ekonominin öncelikle kültürün bir çıktısı olduğuna inanıyoruz.
Sanat Konuşuyoruz; çünkü sanat yeryüzünde dünya kuran en yüksek faaliyet alanı ve mühendisliğimiz, ilhamını doğrudan sanattan alıyor. Geçmişin büyük dahi mühendisleri gibi, insanı en iyi sanatın anladığına inanıyor ve insana ilişkin tüm faaliyetlerimizi sanatla iç içe yürütmemiz gerektiğini biliyoruz.
Teknelogos Hakkında: 1999 yılında İstanbul’da kurulan Tekhnelogos, 20 yılı aşkın süredir kökeninde yüksek teknoloji ve yenilik barındıran, büyük konvansiyonel problemleri dijital platformlarda akıllı çözümlere kavuşturan uzman sistemler geliştiriyor. Yapay zekâ temelli çözümler geliştiren Tekhnelogos, müşteri ihtiyaçlarına göre esneyebilen ve özelleştirilebilen ürünler tasarlıyor. Standartlaşan e-devlet ve e-iş konseptlerini dijital ortamda büyük bir kavramsal omurgada üzerinde taşıyarak geleceğe yürüyor.