Girişimciliğin Dip'i
Pazarlama gurusu Seth Godin'in 'Dip' adlı eski bir kitabı var. Bir işten ne zaman vazgeçilmesi veya vazgeçilmemesi gerektiğini öğreten küçük bir kitap. Yeniden okumadım ama şu 'dip' mevzusuna burada bir parantez açmak gerektiğini düşündüm.
Dip nedir?
Dip, gösterilen çaba karşılığında alınan sonuçların zirveye çıkmadan önce indiği en alt seviyedir. Seth Godin'e göre hayatta yapmaya değer her şey dip tarafından kontrol edilir. Dip başarının sırrıdır. Dipten çıkamayanlar kaybolur gider. Yani bir nevi 'girişimciliğin doğal seçilim süreci'dir.
Kaç çeşit dip vardır?
Üretim Dip'i: Operasyonunuzu seri üretime geçirmek için harcanan zaman, emek ve maliyet bir sonucudur.
Satış Dip'i: Satışınızı profesyonel bir seviyeye taşımak ve çapını genişletmek istediğinizde karşınıza çıkar.
Eğitim Dip'i: Okulu bitirip kariyer yapmaya başlarsınız. Ancak genellikle yeni bir şeyler öğrenmeye başladığınızda, becelerinizi yeniden keşfetmeye veya yeniden biçimlendirmeye başladığınızda bu dip sizi karşılar.
Risk Dip'i: Kendi başının çaresine bakmaya çalışanlar bir noktada her şeyi kendi başlarına karşılayamacağını öğrenirler, özellikle de hali hazırda kazanılandan ödeyerek.
İlişki Dip'i: Sonradan size faydası dokunabilecek insanlar veya organizasyonlar vardır, ancak sadece eğer siz şu anda onlara zaman ve emek sarfediyorsanız gelecekte yardımınıza koşarlar. Üstelik 'şu an' sizin için çok da elverişli bir zaman olmayabilir. Hep kendilerine iyilik yapılmasını veya müsade edilmesini talep edenler, ilişki Dip'ten asla paçayı kurtaramazlar. Çünkü zor ama aciliyeti olmayan zamanlarda ilişkilere yatırım yapmamışlardır.
Kavramsal Dip: Buraya kadar bir kısım varyasyonlarla gelirsiniz. Bir sonraki seviyeye erişmek için yapmanız gereken şey, bu varsayımları terketmek ve yenilerini, belki de daha büyüklerini benimsemektir.
Ego Dip'i: Çoğu insan hakimiyetten ve spot ışıklarından vazgeçemez. Dip'e saplanır kalırkar.
Dağıtım Dip'i: Bazı perakendeciler, ürününüzün dağıtımı kolaylaştırırken, diğerleri organizasyonunuzun yatırım yapmasını gerektir ve sadece masraflarını karşılayabilir.
Evet, bu dip noktalara dikkat etmek her girişimin boynunun borcudur. Dip'i görüp görmediğinizi anlamak için bu kitaba mutlaka göz atın.