İsrail'de Girişimcilik ve Suyun Geri Dönüşümü
Bloomberg Businessweek'in 24-30 Ekim sayısında İsrail'in Öteki Yüzü başlıklı bir kapak dikkat çekiciydi. Siyasi tartışmaların bir kenara bırakıldığı yazıda yer alan İsrail'in girişimcilik potansiyeli ve suyun geri dönüşümü konusundaki bilgilere geç de olsa blogumda yer vermek istedim.
İsrail'in girişimcileri destekleme konusundaki azminden haberdardım ama kişi başına düşen girişim sermayesi miktarının ABD'nin 2,5, Avrupa'nın 30, Çin'in 80, Hindistan'ın ise 80 katı olduğunu öğrenmek oldukça şaşırtıcı oldu.
Yazıda asıl dikkatimi çeken bölüm ise ülkede geri dönüştürülen su oranının %75 olması idi. Bu alanda dünya ikincisi kabul edilen İspanya'da bu oranın sadece %12 olması işin ciddiyetini yeterince anlatıyor.
Yazının devamında ülkedeki 2 büyük, 30'u aşkın küçük ve orta ölçekli tuzlu su arıtma tesisinden yıllık temiz içme suyu ihtiyacının %40'ından fazlasının karşılandığı, yılda 2 milyar dolar değerinde su teknolojileri ihracatı yapıldığı ve en önemlisi İsrail Ekonomi Bakanlığı'nın su teknolojisi üzerine çalışan şirketlerine mali kaynak sağlamak için 2009 sonunda Avrupa Yatırım Bakanlığı'ndan 141 milyon euro kredi aldığı paylaşılıyor.
Birleşmiş Milletler'e göre şu anda dünya nüfusunun %20'si su sıkıntısı çekiyor ve önümüzdeki 50 yıl içinde bu oranın %50'ye ulaşması beklenmekte. Yani susuzluk önümüzdeki yıllarda giderek artan bir tehlike halini alıyor ve İsrail Ortadoğu gibi su savaşlarının başlayabileceği bir coğrafya da çok önemli adımlar atıyor.
Evet, düşünme sırası bizde...
Güncelleme 1: X Events adlı kitapta yer alan susuzlukla ilgili bölümün kısa özetini şöyle yapmıştım;
... Susuzluk teorisinde Türkiye’den su zengini bir ülke olarak (son durum biraz kötü) bahsediliyor ve pek bilinmeyen bir anlaşmayla İsrail’in Akdeniz’deki limanların tankerlele su gönderdiğimize değiniliyor. Sözün özü, su kaynaklarının tükeniş senaryoları veriliyor ve su tasarrufunun ne kadar hayati olduğu öne çıkıyor. Geçen haftalarda İstanbul’da 3 günlük su kesintisi planının nasıl şok etkisini sanırım hatırlarsınız...
Güncelleme 2: Aşağıdaki iletide paylaşılan şu haberde suyun ve sulamanın önemine dair güzel bilgiler var. Umarız bu bilgilere kulak verip suyu kullanma konusunda verimli çalışmalar yaparız.
Bu alanda ciddi potansiyel var, yok mu projesi olan? https://t.co/AZgJ4Ra7LW
— Coşkun Taşdemir (@CTasdemir) 31 Temmuz 2015
Eurodrip CEO'su Arkın Demir: Türkiye'de modern sulama sistemleri ile girdilerdeki yıllık tasarruf 6-7 milyar $ olur http://t.co/RCN6wFdn9X
— irfan donat (@irfandonat) 31 Temmuz 2015