Hafızayı Güçlendir
Merhaba günlük,
Bugün 2022’nin 204. günü.
Hope Reese'in The New York Times’da ve Oksijen Gazetesi’nde yayınlanan yazısı hem annemde gördüğüm hafıza sorunlarına ışık tuttu hem de kendi hafızamı geliştirmem için zihnimi tazeledi.
Parantez içindeki notlarımla bir özet çıkardım;
Bazı hafıza kusurları esasen bellek değil dikkat sorunları. Aynı anda çok şeyle ilgilenince hafızayı gerektiği gibi kodlayamıyoruz. (Bundan dertliyim.)
Sık yemek yapmak işleyen belleği geliştirmek için harika bir yöntem. (Yemek tarafına daha fazla eğilmemi artıracak. Bekle beni Masterchef.)
Günlük hafıza pratiklerini ihmal etmemek gerek. Her şeyi hemen telefona kaydetme ve/veya hatırlamak için hemen bakma.
Yemek tariflerini ezberle. Biraz GPS’siz gez. “2020 yılında yapılan bir araştırma GPS kullananların sadece üç yılda uzamsal belleğinde daha fazla bilişsel gerileme yaşadığını ortaya koyuyor.”
Oyun oyna; sadece briç, satranç değil kağıt-kalemle basit oyunlar bile olabilir.
Hafıza sorunlarının erken göstergelerinden biri kurmaca eser okumayı bırakmak. “İnsanlar hafıza güçlükleri yaşamaya başlayınca kurmaca olmayan eserlere yöneliyor.” (Öykücülere bir pazarlama taktiği çıktı.)
Depresyon hafızada ciddi gerilemeye yol açabiliyor. “Nörologlara başvuranlardaki hafıza sorunlarının en yaygın sebeplerinden biri depresyon.”
Tedavi ise çoğu zaman hafızayı da eski haline getiriyor. Duygu durumunuz hangi tür anıları hatırlayacağınızı da etkiliyor. (Bunu doktorlardan duydum.)Yaşlandıkça hafızamız geriliyor. (Deniz verdiği kumu geri alacak, çaresi yok bunun.)
Reese bahsetmemiş ama bence yazmak da hatırlamak için çok güzel bir alıştırma. Bu yazıyı yazmamın bir nedeni de okuduklarımı daha iyi hatırlamak.