Gelişmiş Ülke Nasıl Olunur?
"Dünya istatistiklerinin uygun bir şekilde hazırlanıp kullanıma sunulmuyor. Bu yüzden, hali hazırda gelişmekte olan ve endüstrileşmiş ülkelerin eski kafa yapısına sahibiz, ki bu yanlıştır."
Bu sözlerle başlıyor Hans Rosling'in TED konuşması ve yukarıdaki tabloyla bitiyor. Sunumun önceki bölümlerini izlemeyi size bırakıyorum ama bu son sayfaya değinmeden geçmek istemedim.
Rosling'in ortaya koyduğu bu anlam/amaç tablosu küresel çerçevede gelişmiş ve gelişmekte olan ülke sınıflandırmasına yeniden bakmamızı sağlayacak cinsten. Ekonomik büyümenin her gün amaç olarak önümüzde sunulduğu bir dünyada Hans Rosling aslında işin öyle olmadığını söylüyor. Kültür ve insan haklarının gelişmişliği yerine ekonomik büyüme hedefleri pohpohlanıyor. Bu da 'toplumsal astigmat'a (şimdi uydurdum) yani gerçekleri bulanık olarak görmemize neden oluyor.
Elbette ekonomik büyüme diğer hedefleri etkileyen en önemli ölçüt sayılabilir ancak bu noktada yine oransal bir değerleme yapmak gerektiğini unutmamak lazım. Sunumu izlediğinizde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yoksulluk üzerine ne durumda olduğunu daha iyi görecek ve ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
İlk fırsatta Gosling'in tüm sunumlarını izlemeyi istiyor ve size de tavsiye ediyorum ki Goslin, kurucusu olduğu Gapminder'ın Trendalyzer ürününü 2007 yılında Google'a satmayı başarmış(?). Google'ın Public Data Explorer ürünü de bu sayede ortaya çıkmış.
Bu arada 2011'de Türkiye'ye gelen Gosling, doğru adımlar atılması halinde ülkemizin altın yılını 2030'da yaşayacağını dile getirmiş.